9 considerente atunci cand cumparati o imprimanta de format mare

Daca sunteti in cautarea unei imprimante de format mare, trebuie sa va ganditi la multe lucruri. Ceea ce pare o achizitie simpla, este, de fapt, o activitate mult mai complexa. Dar nu trebuie sa fie neaparat atat de complexa daca stiti exact ceea ce cautati.

Obictivul acestui ghid este de a va ajuta sa intelegeti alegerile pe care trebuie sa le faceti si ce sa cautati atunci cand doriti sa alegeti o imprimanta de format mare.

Primele 4 si cele mai importante considerente in procesul de selectie pot fi:

 1. Alb-negru si/sau color
 2. Costuri
 3. Performanta si viteza
 4. Calitatea imaginii

In opinia noastra, acestea sunt cele mai importante aspecte atunci cand va analizati optiunile. Cu toate acestea, poate va intereseaza o analiza mai amanuntita. Poate doriti sa va uitati si la alte aspecte, cum ar fi:

 • Usurinta in utilizare
 • Securitate
 • Optiunile produsului
 • Spatiul de instalare
 • Considerantii privind mediul ambiant

Alocati-va putin timp pentru a citi acest ghid atunci cand selectati o imprimanta de format mare. Nu exista solutie unic valabila care sa se potriveasca tuturor. Alegerea dumneavoastra depinde printre altele de numarul de persoane care folosesc imprimanta, de tipul sarcinilor de imprimare, scanare si copiere.

Fiecare capitol din acest Ghid va evidentia principalele aspecte si considerente, pas cu pas. Suntem increzatori ca acest Ghid va va ajuta sa alegeti, in cunostinta de cauza, ceea ce aveti nevoie: o imprimanta de format mare de cea mai buna calitate pe care o merita munca dumneavoastra.

1. Alb-negru si/sau color

Cand alegeti o imprimanta de format mare, unul dintre aspectele principale pe care le luati in considerare este daca sa cumparati o imprimanta care poate tipari color sau o imprimanta care tipareste alb-negru. Poate parea o decizie simpla, dar chiar si aici sunt aspecte ce trebuie avute in vedere. De exemplu, pentru volume de imprimare scazute, o imprimanta de format mare color poate imprima alb-negru pentru aproximativ aceleasi costuri ca o imprimanta monocrom.

De ce este important?

Alegerea intre alb-negru si color are consecinte in modul in care utilizatorii dumneavoastra vor folosi, de fapt, imprimanta. Analizand ce aveti nevoie in functie de tipul imprimarilor pe care le veti face, va va ajuta sa determinati, in final, care este cea mai rentabila solutie.

Considerente

Alegerea unei imprimante de format mare alb-negru si/sau color este, de obicei, determinata de modul in care va asteptati sa folositi aparatul.

 • Tipul tipariturii: daca imprmati postere, fotografii, prezentari, documente tehnice sau desene, cel mai probabil veti alege culoarea.
 • Productivitate: viteza va poate determina sa preferati alb-negru. De obicei, o imprimanta monocrom are o viteza mai buna.
 • Rezistenta tipariturii: Daca printurile sau copiile dumneavoastra sunt folosite afara, cum ar fi de exemplu pe un santier, aveti nevoie ca aceste tiparituri sa fie rezistente la apa. Nu vreti sa vedeti cum ploaia va distruge desenele tehnice. Printurile efectuate pe imprimantele de format mare alb-negru va vor oferi aceasta rezistenta. De asemenea, unele imprimante color pot fi o solutie in acest sens. Imprimantele color bazate pe tonere color, cerneala cu pigment sau imprimantele color care pot tipari pe media speciale (impermeabile) pot fi, de asemenea, o optiune pentru dumneavoastra.
 • Gestionarea costurilor: luati in considerare urmatoarele
  • Costul imprimarii alb-negru pe o imprimanta color este aproximativ acelasi cu cel pe o imprimanta alb-negru, atunci cand volumul de imprimare lunar este scazut.
  • Daca utilizatorii vor incepe sa scoata tiparituri color costisitoare pentru ca au la dispozitie o imprimanta color, atunci administrarea costurilor de imprimare va fi dificila.

Concluzie

Alegerea unei imprimante de format mare alb-negru si/sau color depinde de ce rezultate doriti sa obtineti, de viteza de imprimare si rezistenta tiparituilor de care aveti nevoie. Si nu in ultimul rand, avand in vedere cele de mai sus, depinde de ce este mai rentabil pentru dumneavoastra.

2. Costuri

Daca intrebati de costurile unei imprimante, puteti obtine o varietate de raspunsuri. Primul si cel mai probabil raspuns va fi cel legat de costul de achizitie. In al doilea rand, se va face referire la costurile de functionare ale sistemului.

Desi este tentant, nu este intelept sa va bazati decizia de achizitie doar pe pretul de achizitie. O imprimanta ieftina, cu cartuse de toner costisitoare este, de fapt, o imprimanta scumpa, deghizata. Si chiar daca ati evaluat costurile de functionare, nu sunteti in siguranta. Puteti gandi ca ati facut o afacere cu imprimanta in sine, insa daca aceasta se strica frecvent sau daca nu tine pasul cu numarul de tiparituri de care aveti nevoie, pe termen lung, veti plati prea mult. Astfel ca, toate aceste costuri ascunse pot schimba complet situatia.

De ce este important?

Costul este un factor evident in decizia dumneavoastra de cumparare. Totusi, o imprimanta este o investitie in procesul de productie. Pentru a determina randamentul acestei investitii, trebuie avute in vedere toate costurile asociate.

Considerente

 • Investitia initiala: asigurati-va ca faceti comparatia intre configuratii si conditii de livrare similare. Cand investiti intr-o noua imprimanta, merita sa luati in calcul si costurile eventuale trecerii la o noua imprimanta. Companiile au blocate sute de euro in stocul de consumabile, care, de obicei, nu pot fi folosite la noile sisteme. De asemenea, instalarea noilor drivere necesita timp si, prin urmare, bani.
 • Costul de functionare: costurile de functionare ale imprimantei sunt costurile cu consumabilele, media si eventual, cu contractul de service. Aceste costuri pot fi determinate in avans prin cateva calcule simple. Totusi, pentru a face aceste calcule, trebuie sa aveti acces la informatii relevante. Vendorii au tendinta de a furniza cifre orientative, care nu sunt reprezentative pentru utilizarea reala zilnica a imprimantei. De exemplu, calculul consumului de cerneala bazat pe „modul rapid” este nefolositor daca dumneavoastra folositi mereu „modul normal”. Majoritatea oamenilor folosesc „modul normal” fie datorita unor standarde de calitate, fie din comoditate.
  Daca nu aveti un contract de service care sa acopere piesele de schimb si actualizarile de software, trebuie sa estimati costurile suplimentare pe termen scurt si lung.
 • Costuri ascunse: Costurile care sunt legate de procesul de imprimare, dar sunt mai putin evidente, includ printre altele:
  • Tiparirea pe medii de imprimare inadecvate sau de dimensiuni necorespunzatoare.
  • Tiparirea fisierelor de 2 ori deoarece este neclar daca imprimanta „lucreaza sau nu la ele”.
  • Tiparirea de mai multe ori pentru a obtine calitate de imprimare optima.
  • Timp de asteptare si frustrare.
  • Cost cu serviciul de curierat sau ore suplimentare de lucru pentru livrarea la timp.

Unele imprimante sunt complet proiectate pentru a evita sau minimiza aceste costuri ascunse; altele nu au caracteristici / instrumente pentru a gestiona aceste aspecte.

Leasing sau achizitie: daca imprimanta de format mare preferata de dumneavoastra are un pret de achizitie ridicat si nu dispuneti de lichiditati, considerati leasingul ca o alternativa puternica.

Concluzie

Cand selectati o imprimanta de format mare, nu uitati ca exista mai multe implicatii decat ceea ce reiese de pe eticheta de pret. Incepeti prin a va uita la costul tuturor consumabilelor: cerneala, toner, media si service. Amintiti-va sa nu treceti cu vederea costurile ascunse – in spatele resurselor risipite si a timpului pierdut, se pot aduna costuri semnificative. Si tineti minte acest sfat simplu: cu cat gradul de automatizare este mai mare, cu atat costurile ascunse sunt mai mici. In final, un sistem care este mai automatizat poate ajuta la prevenirea problemelor de tiparire, inainte ca acestea sa aiba loc.

3. Performanta si viteza

Atunci cand analizati performanta unei imprimante de format mare, aveti tendinta sa va uitati la viteza imprimantei declarata in specificatiile tehnice. Totusi, timpul necesar de la trimiterea jobului de tiparire catre imprimanta si pana la a tine tiparitura in mainile dumneavoastra este un lucru total diferit. Comparati cu viteza maxima pe care masina dumneavoastra o poate atinge si timpul care va trebuie, de fapt, sa ajungeti la magazinul preferat.

De ce este important?

Optimizarea performantei imprimantei dumneavoastra de format mare este, in mod evident, importanta. Pentru a continua comparatia cu masina: nu cheltuiti bani pe o masina de formula 1, daca tot ce aveti nevoie este sa mergeti la magazinul local pentru cumparaturile uzuale. Optimizarea nu inseamna in mod automat o imprimanta mai rapida.

Considerente

Cand va uitati la viteza si performanta unei imprimante de format mare, priviti mai departe de specificatiile initiale. Exista mai multi factori de luat in considerare pentru a obtine o imagine completa a performantei unei imprimante. Daca aveti un flux continuu de documente, viteza de transfer este cea mai importanta. Daca, insa, aparatul este folosit ocazional, atunci timpul de iesire a primului print trebuie sa fie scurt.

 • Timp scurt de iesire a primului print
  • Timp de procesare: inainte ca imprimanta sa inceapa sa printeze, aceasta trebuie sa proceseze fisierele pentru a le putea tipari. In prezent, exista diferente majore in capacitatea de procesare printre imprimantele de mare format existente pe piata. Desi marimea memoriei interne poate fi un indicator, dovada sta in numarul de fisiere procesate.
  • Timpul de incalzire: orice aparat, cand nu este folosit pentru o perioada de timp, va intra in modul „Sleep”. In momentul in care apasati butonul de imprimare, va asteptati ca imprimanta sa inceapa sa tipareasca imediat. In unele cazuri, poate dura insa cateva minute pana ce imprimanta sa fie gata pentru tiparire.
  • Viteza versus mod de imprimare la calitate inalta: cand folositi o imprimanta de format mare monocrom, viteza de tiparire este constanta. Nu este si cazul imprimantelor cu jet de cerneala. Viteza variaza in functie de modul de tiparire: mod schita sau mod cu calitate a imaginii ridicata. Aceasta diferenta de timp poate sa fie mai mare chiar si de 10 minute.
  • Capacitate de procesare
   • Daca aveti fluxuri continue de printuri, asigurati-va ca imprimanta poate procesa noile fisiere in timp ce tipareste fisierele anterioare (procesare concomitenta).
   • Luati in considerare timpul dintre pagini ca un factor al vitezei de imprimare: acesta este influentat de timpul de uscare (la imprimarea cu jet de cerneala), de schimbarea rolelor, de mententanta din timpul tiparirii, cum ar fi calibrarea, de curatarea capului de imprimare din timpul tiparirii.

Concluzie

Cand evaluati viteza si performanta noii imprimante de format mare, uitati-va la modul in care utilizati sistemul dumneavoastra actual. Pentru o evaluare corecta, mergeti cu propriile fisiere de tiparit la centrul de demonstratie si masurati performanta imprimantei.

Amintiti-va ca o masina de formula 1 nu va va duce la magazinul din cartier mai repede decat o masina de familie, presupunand ca pentru acest lucru aveti nevoie de masina!

4. Calitatea imaginii

Cand va ganditi la imprimantele de format mare si la calitatea imaginii, primul lucru care va vine in minte este rezolutia, exprimata in dpi (dots per inch). Rezolutia ridicata nu ofera neaparat si cea mai buna calitate. Comparati-o cu aparatele foto digitale. In prezent, valoarea ridicata in dpi nu garanteaza si cea mai buna calitate a fotografiilor. In procesul de tiparire, modul in care imprimanta interpreteaza datele este la fel de important ca si tehnologia de imprimare in sine.

De ce este important?

Cand imprimati desene tehnice, este esential ca liniile fine, punctate sa fie imprimate clar. Nu va doriti sa pierdeti informatii. Pierderea unei linii punctate care reprezinta un cablu electric, in cazul unui santier de constructii, poate avea consecinte dezastruoase.

De asemenea, cand prezentati idei, concepte, imaginile spun mai multe decat cuvintele. O calitate insuficienta a tipariturii poate duce la pierderea unei oferte, comenzi etc. In mod clar, si in acest caz, o calitate adecvata a imaginii este esentiala pana la capat.

Considerente

Cand analizati calitatea imaginii, luati in considerare urmatoarele:

 • Rezolutie versus procesarea imaginii: in loc sa va concentrati pe rezolutia imprimantei de format mare, aveti in vedere modul in care imprimanta interpreteaza datele. Calitatea acestui „interpet” este importanta mai ales atunci cand lucrati cu linii finii sau punctate si printuri cu detalii.
 • Calitatea si importanta mediei folosite: in cazul imprimantelor de format mare monocrome, indiferent de media folosita, calitatea este mai mult sau mai putin aceeasi. Cand utilizati o imprimanta pe jet de cerneala, totusi, calitatea poate varia foarte mult. Cand tipariti pe hartie lucioasa sau fotografica in loc de hartie normala, pot aparea diferente in gama de colori rezultat si calitatea liniilor fine, subtiri.
 • Tehnologia de scanare: la copiere, in primul rand este scanat originalul. Provocarea producatorilor este de a suprima cutele si indoiturile desenului original, imbunatatind si mentinand in acelasi timp informatiile slab vizibile cum ar fi liniile de creion. Exista diferente clare de calitate intre tehnologiile de scanare ale diversilor producatori de imprimante.

Concluzie

Cea mai buna metoda de a judeca calitatea imaginii este sa o vedeti dumneavoastra insiva. Luati un fisier tipic la o demonstratie si tipariti-l. Totusi, atunci cand faceti comparatia de calitate a imaginii la imprimantele de format mare, asigurati-va ca tipariturile sunt efectuate pe acelasi tip de material. Judecati calitatea pe baza aspectelor care sunt importante pentru dumneavoastra.

Recomandă 9 considerente atunci cand cumparati o imprimanta de format mare


De la:
Către:

captcha