Culorile fluorescente: un accident viu colorat


Aristotel credea că toate culorile sunt lumini cereaști, dăruite nouă de către zei. Mentorul său Platon, pe de altă parte, a avut o teorie conform căreia ochii noștri emit raze care se unesc cu lumina zilei pentru a forma un mediu luminos. Niște idei distractive în lumeaantică, nu-i așa? Dar, pentru a fi corecți față de ei, culorile au fost întotdeauna un concept dificil de înțeles. La urma urmei, culorile nu sunt „reale” – există doar în creierul nostru și, după cum știm, ele sunt destul de misterioase. Când ne uităm la culoare, de fapt ceea ce vedem cu adevărat este interpretarea luminii de către creierul nostru.

Desigur, noi, oamenii, rareori acceptăm ceea ce ni se oferă fără îndoială și pur și simplu nu ne putem mulțumi doar „văzând”. Suntem obligați să le arătăm celorlalți ceea ce vedem – și cum îl vedem. Așadar, având în vedere că lumea noastră este un loc extraordinar și plin de culoare, de sute de ani creierul nostru strălucitor s-a ocupat să traducă interpretările noastre incredibile, subtile și uneori sălbatice ale luminii în lucrurile pe care le facem. Și pentru a face acest lucru, trebuie să imităm culorile pe care le vedem în jurul nostru. De-a lungul secolelor, această căutare a culorilor perfecte a dus la unele preparate și experimente, sincer, bizare, derutante și de-a dreptul ciudate. Genul de lucruri care te vor face să te întrebi „Ok, cum a dat cineva peste asta?!”

De exemplu, pictorul JMW Turner era un mare fan al galbenului. Nu orice galben, ci un galben-portocaliu profund și luminiscent, care era viu și strălucitor în lumina soarelui. În căutarea acestei străluciri evazive, a folosit o vopsea numită „galben indian”, despre care se știa că mirosea absolut groaznic. De ce? Pentru că a fost făcut din urină. Când vacile mănâncă frunze de mango, rezultatul este o excreție viu colorată care, atunci când este uscată, formează un pigment galben intens (deși cum a fost descoperit acest lucru este de ghicit oricine!). În ciuda mirosului urât, cererea de galben indian a fost suficientă pentru ca un număr semnificativ de vaci să fie hrănite exclusiv cu frunze de mango pentru a recolta și a vinde pigmentul rezultat. În cele din urmă, procesul a fost declarat „inuman” și scos în afara legii. Cu toate acestea, acesta nu a fost singurul exemplu hotărât sumbru al căutării culorii perfecte – istoria a documentat sute de ani de zdrobire de gândaci (roșu carmin), de măcinare a oaselor (os negru) și de pulverizare a trupurilor moarte de mult timp (maro mumie) pentru a crea potriviri precise de culoare. Se întâmplă că iubitul galben indian al lui Turner ar putea fi de fapt o incursiune timpurie în lumea culorilor fluorescente.

Acum, este important să clarificăm aici că, atunci când ceva este fluorescent, cu siguranță are o putere mare de culoare, dar nu este același lucru cu fosforescența, care este genul de efect de „strălucire în întuneric” care persistă câteva minute, sau uneori chiar ore. Desigur, ambele apar în mod natural în lume, dar numai Turner și o mână de alți artiști au căutat activ pigmenți pentru a crea un sentiment rarefiat de „strălucire” picturilor lor. Și, cu siguranță, pigmenții fluorescenți strălucitori, extrem de artificiali, cu care suntem familiarizați astăzi, nu au ajuns până în anii 1930, coincizând cu popularitatea uriașă a primelor lumini de neon, care au apărut cu entuziasm pe semnalizările din întreaga lume, mai ales pe cinematografe și în Time Square, New York. Acesta este motivul pentru care „fluorescent” și „neon” sunt adesea folosite în mod interschimbabil pentru a descrie culorile strălucitoare, chiar dacă „neonul” este de fapt un gaz incolor.

Povestea spune că Robert Switzer, inventatorul primelor vopsele cu adevărat fluorescente, a suferit un accident groaznic în vara anului 1933, fracturându-i craniul și tăindu-i un nerv optic și a fost instruit de medici să stea într-o cameră întunecată până și-a recăpătat vederea. . Pentru a trece timpul, el și fratele său Joseph au început să experimenteze cu materiale fluorescente, deoarece au crezut că ar fi distractiv pentru un spectacol de magie. În cele din urmă, au amestecat unii dintre acești compuși cu o substanță asemănătoare cleiului numită șelac și au creat din neatenție primele vopsele fluorescente cu lumină neagră. Drept urmare, au înființat o companie și au fost angajați în timpul războiului pentru a crea pigmenți fluorescenți pentru efortul de război. Bob și Joe, practic, au dat lumii jacheta hi-vis. Nimeni nu poate începe să-și imagineze câte vieți au salvat de atunci.

Cu toate acestea, deși anii șaizeci au fost sinonimi cu culorile primare strălucitoare și cu moda futuristă, fluorescentele au devenit un fenomen cultural de-abia decenii mai târziu, coincizând cu apariția televiziunii color și cu disponibilitatea pe scară largă a camerelor de înaltă calitate. În anii 1980, lumea a început brusc să „gândească în culoare” – cu cât mai luminos, cu atât mai bine! Și, deși acesta este cel mai amintit deceniu pentru nebunia fluorescentelor, nu ne-am uitat niciodată înapoi. Adevărul este că ies în evidență. Ei captează privirea. În cantitățile potrivite, sunt un instrument puternic. Gândiți-vă la tendința pentru semnele neon luminoase jucăușe în decorul casei. Portocalele strălucitoare, verzile, rozurile și galbenele din îmbrăcămintea sport evocă energie. Este o suită de culori atât de asociată cu viața de noapte, cât și de siguranță. Strălucirea subtilă fluorescentă a picturilor lui Turner este departe de galbenul acid de astăzi.

Din fericire, în ceea ce privește culoarea și designul, am învățat multe din anii optzeci și acum știm că puterea fluorescentelor constă în echilibrarea atentă a utilizării lor, spre deosebire de stropirea lor peste tot. Fie că este vorba de design grafic, stil de modă și interioare sau de creare de artă, este înțelept să procedați cu puțină precauție fluor. Un strop de culoare poate fi exact ceea ce aveți nevoie pentru a atrage atenția, dar prea mult poate avea de fapt efectul opus. Pentru companii, utilizarea lor atentă în reclamă și design de branding poate fi un instrument puternic. Fluorescentele, deși relativ noi, au devenit lucrătorii intensi ai culorii - când le observi, își fac treaba - și s-au așezat rapid într-un loc important în paleta de culori a vieții.

Scris de Hiroaki Shirakawa