Imprimarea tactilă - un nou tip de aplicație menită să ajute persoanele cu deficiențe de vedere


A se deplasa dintr-un loc în altul este ceva ce majoritatea dintre noi consideră a fi relativ simplu, dar pentru un număr semnificativ de persoane cu deficiențe de vedere din Europa, chiar și călătoria către și de la gară poate prezenta multiple provocări. Spre exemplu, pentru un nevăzător, la sosire- localizarea liftului sau la plecare- aflarea platformei de imbarcare pot face întreaga experiență în cel mai bun caz confuză, iar în cel mai rău scenariu descurajantă, stresantă și potențial periculoasă.


În Olanda, organizațiile naționale colaborează pentru a oferi soluții inovatoare pentru provocările zilnice ale populației nevăzătoare și cu deficiențe de vedere - estimată la aproximativ 350.000.


ProRail, organismul guvernamental care se ocupă de întreținerea căii ferate naționale, consideră că toată lumea trebuie să poată călători independent cu trenul și pune accentul pe accesibilitate. Ei caută constant noi modalități de a face ca folosirea stațiilor lor să fie cât mai ușoară pentru toată lumea.


Recent, stațiile din Utrecht, Rotterdam și Haga au pus la dispoziția călătorilor planuri de etaj tangibile, care constau în carduri produse special, care încorporează braille de diferite înălțimi și culori contrastante pentru a ajuta călătorii nevăzători și cu deficiențe de vedere să îșigăsească drumul. Fiecare element al experienței clienților a fost luat în considerare - existând linii de ghidare a călătorilor la magazinul de servicii de transport public, unde pot solicita planul stației.


Acest demers fost posibil datorită noilor dezvoltări ale tehnologiei de print digital, care permit producătorilor să producă semnalistică braille imprimând mai multe straturi de cerneală într-un mod eficient din punct de vedere al costurilor, chiar și atunci când sunt necesare doar cantități mici.


Dedicon, o fundație olandeză care susține egalitatea de șanse pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere, a lucrat cu ProRail și alte organizații. Ei văd oportunități nesfârșite de a crea spații mai accesibile pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Bart Vroom, managerul lor de comunicații, împărtășește misiunea organizației Dedicon: „Persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere pot face totul - în afară de a vedea. Dizabilitatea lor nu este orbirea, ci accesul slab la informații precum textele și imaginile. Noi dăm informațiilor forma necesară atunci când „a vedea” sau „a citi” nu este o opțiune, astfel încât toată lumea să poată fi informată și să trăiască independent. Este un drept uman să participi pe deplin la societate, iar Dedicon luptă pentru o societate incluzivă. ”


Davy Kager, un student IT din Grave, care este și el orb, merge mult, iar pentru el chiar și cea mai scurtă călătorie este plină de obstacole. El a venit cu o idee pentru a-l ajuta să navigheze prin Grave și s-a apropiat de organizația Dedicon, care l-a ajutat.


„Nu pot citi indicatoare stradale, nu văd reperele de pe stradă și GPS-ul de pe telefonul meu nu funcționează întotdeauna perfect. Am început să caut soluții practice și mi-a venit această idee: semne tactile care oferă informații despre mediul în care mă aflu în acel moment. ”


Împreună cu organizația Dedicon a dus semnalistica tactilă la nivelul următor în orașul natal al lui Davy, unde acum există nume de străzi în braille și coduri QR înălțate.


„ În calitate de student la IT, am vrut în mod natural să adaug o dimensiune suplimentară, motiv pentru care există și un cod QR. Când îl scanez cu telefonul, o voce prietenoasă îmi spune pe ce drum să traversez în acel moment. De asemenea, aud alte informații relevante despre mediul vizual. Informații pe care altfel le-aș rate - și care prezintă interes și pentru persoanele cu vedere ".


„Datorită acestor semne, o plimbare devine mult mai interesantă și mai relaxată, mă pot orienta mai bine. Dar, cel mai important, pot să trec prin oraș mai independent și asta este o mare dorință. ” 

Cu ajutorul printului și a noilor tehnologii, calitatea vieții crește și oamenii se bucură de noi oportunități.

Traducere după Anna Shaw.